Sähkön pitkä historia (Long History of Electricity)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ensimmäinen painos 11.09.2009

Kustantaja: Gaudeamus, Otatieto-sarja

ISBN 978-951-672-358-0

Sivuja on 454 ja kuvia 346.

 

Linkki Gaudeamuksen sivulle http://www.gaudeamus.fi/?p=1759

 

Arvostelu Historia-lehdessä no 3/2010 ss.62-63

 

 

 

Kirjan alkusanat:                                                              

 

Sähköllä ja magnetismilla on takanaan pitkä historia. Meripihkapalan ja magneettisen kiven vetovoiman ihmettelystä lähti laiskasti liikkeelle kehityskulku, joka vähitellen paransi vauhtiaan kuin sika juoksuaan. Nyt kolmisen tuhatta vuotta myöhemmin on vaikea kuvitella elämänmenoa ilman sähkön voimaan perustuvia lukemattomia apuneuvoja elämän eri alueilla.

 

Kun kirjan ensimmäinen laitos ilmestyi vuonna 1994 nimellä Sähkötekniikan historia, sen tarkoituksena oli lähinnä Teknillisen korkeakoulun sähkötekniikan opiskelijoiden inspiroiminen. Sen painos on ollut lopussa usean vuoden ajan. Koska kirja levisi odotettua laajemmalle, tässä uudessa versiossa on otettu paremmin huomioon se, että lukijoilla ei ole välttämättä opiskelijoiden perustietoja. Joitakin tekstin osia on lisätty, joitakin vähennetty ja käsittelyjärjestystä on muutettu. Kuvamateriaali on lähes täydelleen uusittu. 

 

Tekstin stilisoinnissa ja suuren kuvamateriaalin käsittelyssä on aikaansa säästämättä apuaan antanut Tuomas Seppä, jolle lausun parhaimmat kiitokseni. Kiitän tässä myös nimiä mainitsematta kaikkia niitä, jotka ovat antaneet palautetta edellisen laitoksen ilmestymisen jälkeen.

 

Otaniemessä Pekan päivänä 2009

 

Ismo Lindell